Visumfritagelsesprogrammet

Visumfritagelsesprogrammet (VWP) blev oprettet af den amerikanske Kongres i 1986 Målet med programmet var at muliggøre et større antal kortfristede turist- og forretningsrejsende, samt at reducere byrden hos lokale amerikanske ressourcer i statsministeriet ved behandling af ansøgninger om turistvisum. Gennem årene har programmet udviklet sig til at omfatte flere lande, ligesom der indgår flere rejserestriktioner. Denne side indeholder oplysninger om VWP-kriterierne for adgang til nye medlemslande, medlemskabshistorie, fremtidige medlemskabsudsigter samt et overblik over ESTA, den elektroniske rejsetilladelse, der tillader et VWP-lands borgere at besøge USA uden visum.

Hvad kvalificerer et potentielt land til at blive medlem af visumfritagelsesprogrammet?

    • Lande, der kan betragtes som en suveræn stat
    • Lande med et højt indeks for menneskelig udvikling (HDI)
    • Lande, der deler sikkerhedsdata med USA
    • Lande, der anses for at have højindkomstøkonomier
    • Lande med et lavt niveau af passvindel og dem, der sporer mistede eller stjålne pas
    • Lande med strenge sikkerhedskrav til pas, ved brug af biometriske elektroniske pas
    • Lande med et lavt antal borgere, der opholder sig længere i USA end deres visum giver dem ret til, og et lavt antal indvandringslovbrud
    • Lande med lav afvisningsgrad af ikke-immigrantvisum, specifikt under 3 % som angivet i afsnit 217, stk. c), litra 2) (A)
    • Lande, der har etableret troværdig kontraterrorisme, retshåndhævelse, grænsekontrol og andre sikkerhedsfokuserede organisationer, der søger at begrænse indenrigskriminalitet og terrorisme.

Lande, der aktuelt er med i visumfritagelsesprogrammet

Land Dato indrømmet
  Det Forenede Kongerige,   Japan 1988
  Frankrig,   Italien,   Holland,   Sverige,   Schweiz,   Vesttyskland (Tyskland 1990) 1989
  Andorra,   Østrig,   Belgien,   Danmark,   Finland,   Island,   Liechtenstein,   Luxembourg,   Monaco,   New Zealand,   Norge,   San Marino,   Spanien 1991
  Brunei 1993
  Irland 1995
  Australien 1996
  Slovenien 1997
  Portugal,   Singapore 1999
  Tjekkiet,   Estland,   Ungarn,   Letland,   Litauen,   Malta,   Slovakiet,   Sydkorea 2008
  Grækenland 2010
  Taiwan 2012
  Chile 2014

Lande, der er fjernet fra visumfritagelsesprogrammet

Land Dato indrømmet Dato fjernet
  Argentina 1996 2002
  Uruguay 1999 2003

Lande, der bliver undersøgt for deltagelse i visumfritagelsesprogrammet

Land
  Argentina,   Brasilien,   Bulgarien,   Cypern,   Israel,   Polen,   Rumænien,   Tyrkiet,   Uruguay

Hvad skal borgerne i VWP-lande gøre, når de besøger USA?

Borgerne i VWP-lande skal have et godkendt ESTA eller elektronisk system til rejsetilladelse for at besøge USA for kortvarig turisme, forretning, transit eller sundhedsmæssige formål. ESTA blev oprettet i 2008 og har til formål at behandle elektroniske ansøgninger om rejsetilladelse online for borgere fra VWP-lande. Når du indsender et ansøgningsskema, kan Department of Homeland Security (DHS) forundersøge rejsende mod terror- og flyveforbudslister, mens ansøgningen stadig er aktiv i systemet. Rejsende skal opfylde alle de nødvendige ESTA-krav for at sikre, at deres ansøgning vil blive godkendt.

Vigtig information om ESTA

  • ESTA er ikke et visum, det er en visumfritagelse.
  • ESTA er påkrævet, hvis du ankommer med fly eller krydstogtskib
  • En godkendt ESTA garanterer ikke adgang, da der er løbende kontrol med, at en ansøger har tilladelse til at komme ind, efter at ESTA er godkendt.
  • Kun indehavere af pas fra de berørte lande kan ansøge.
  • ESTA kan bruges til turisme, forretning, transit, sundhedsmæssige formål og andre formål i en periode på 90 dage. ESTA giver rejsende mulighed for at udføre forretning og turisme uden at ansøge om visum. ESTA er gyldig til indrejse i alle 50 amerikanske stater, såvel som de amerikanske territorier, som Puerto Rico og de amerikanske Jomfruøer i Caribien.
  • Rejsende, der ønsker at ansøge om en ESTA, skal sigte mod at indsende deres ansøgninger online 72 timer før deres afrejse til USA. En rejsende skal have sin ESTA, før de går om bord på fly eller skib til USA.
  • Ved godkendelse er ESTA gyldig i to år eller indtil datoen for passets udløb, hvis denne dato ligger før.
  • Nægtede ESTA-ansøgere kan stadig være berettiget til at ansøge om et B2-turistvisum eller B1-forretningsvisum til at besøge USA.
  • Børn og spædbørn skal også ansøge om en ESTA og skal have deres ESTA-ansøgninger godkendt for at kunne rejse til USA.
  • Personer, der har rejst til Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien eller Yemen den 1. marts 2011 eller senere, eller som har dobbelt statsborgerskab i Iran, Irak, Sudan eller Syrien, er ikke længere berettiget til ESTA og skal ansøge om visum for at besøge USA for turisme eller forretningsformål.

Referencer

[1] "Visa Waiver Program". U.S. Department of State. Retrieved 2017-05-16. https://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html

[2] "TRAVEL ADVISORY; Accord Allows Trips to Japan Without a Visa". The New York Times. 30 October 1988. Retrieved 2017-05-16. https://www.nytimes.com/1988/10/30/travel/travel-advisory-accord-allows-trips-to-japan-without-a-visa.html

[3] "United States General Accounting Office: Implications of Eliminating the Visa Waiver Program" (PDF). Retrieved 2017-05-16. http://www.gao.gov/new.items/d0338.pdf

[4] "Visa Waiver Program". Americanlaw.com. Retrieved 2017-05-16. http://www.americanlaw.com/vwpp.html